fbpx
11.9 C
Province of Turin
miercuri, mai 22, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Roma|Capitala Italiei a sărbătorit pe 21 aprilie 2024, anul 2777 „Ab Urbe Condita”. 

Must read

Pentru Roma, capitala Italiei, 21 aprilie, ziua de naștere este o dată deosebit de semnificativă din punct de vedere simbolic: conform legendei și mai apoi tradiției, Roma a fost fondată de Romulus la 21 aprilie 753 î.Hr.

Sărbătoarea celebrată în fiecare an, este legată de întemeierea Romei pe care, conform legendei, Romulus a fondat-o la 21 aprilie 753 î.Hr.

„2777 de ani de istorie, de artă, de cultură și de frumos. Cele mai bune urări Orașului Etern!”– scria pe rețelele de socializare primul ministru italian Georgia Meloni Romei, supranumită Caput mundi („Capitala lumii”), Città Eterna („Orașul etern”), Limen Apostolorum („Pragul apostolilor”), „La città dei sette colli” („Orașul celor șapte coline”) sau, pur și simplu, l’Urbe („Orașul”).

Centrul Istoric al Romei este pe lista patrimoniului Mondial UNESCO, Roma fiind unul dintre puținele orașe mari ale Europei care a supraviețuit celui de-al Doilea Razboi Mondial relativ puțin afectat.

Turişti şi cetăţeni italieni au mers ieri la Panteon („templul dedicat tuturor zeilor”- in latină si greacă), o minune ahitecturală a Imperiului Roman, pentru a admira un eveniment special.

În fiecare 21 aprilie, la prânz, o rază de lumină pătrunde prin „oculus” (în latină înseamnă „ochi” – o deschizătură din centrul cupolei domului, care indică o măiestrie a geometriei și construcției romanilor), cu o înclinație care o centrează perfect pe intrarea in Panteon.

Este un eveniment care i-a fascinat pe romani încă de pe vremea construcției Panteonului, atât de mult încât împărații așteptau în mod special ziua de 21 aprilie pentru a intra în dom sub raza de lumină, crezând că Apollo, zeul Soarelui după cultura romana, îi va binecuvânta astfel.

Efectul de lumină care, și astăzi, fascinează cetățenii și turiștii a fost ideat, de Marco Vipsanio Agrippa, ginerele împăratului Augustus, în anul 27 d.Hr. în momentul construirii Panteonului.

Aniversarea nasterii Romei este o sărbătoare seculară care, după cum povestesc istoricii latini Livius și Varrone, comemorează întemeierea orașului de către Romulus, ctitorul capitalei Italiei de azi.

via „Storia di Roma”, Cappelli L., foto credit pixabay.


- Advertisement -spot_img

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article