fbpx
marți, aprilie 23, 2024

ROMA | Eveniment în memoria artistei Doina Botez organizat de Ambasada României în Italia

Trebuie citit

Ambasada României în Italia, în colaborare cu Accademia di Romania și Asociația Culturală „Doina Botez”, a organizat marți, 20 februarie, un eveniment de omagiere a personalității artistei Doina Botez la un an de la prematura sa dispariție, sub titlul „DOINA BOTEZ. In memoriam. Curajul expresiei artistice”, potrivit unui comunicat transmis presei.

În intervenția sa, ambasadorul României în Italia Gabriela Dancău a evocat geniul pictoriței române Doina Botez, aducând un omagiu artei sale, un mijloc de promovare a libertății în toate formele sale, a justiției sociale, a egalității și incluziunii.

Invitata specială, Ana Blandiana, a vorbit despre debutul relației cu Doina Botez, artistă cu care a colaborat în anii ’80 la ilustrarea volumului de versuri pentru copii avându-l ca personaj literar pe motanul Arpagic, o parodie de la acea vreme a liderului comunist Nicolae Ceaușescu. Scriitoarea română a adus, la rândul său, un omagiu Doinei Botez, apreciind că succesul volumului i s-a datorat și unicității, farmecului și ironiei pe care aceasta reușea să le transmită prin arta sa.

Adrian Iancu, președintele Asociației Culturale „Doina Botez”, a evocat curajul care a marcat întreaga carieră a regretatei artiste, de la ideea de libertate artistică într-un regim dictatorial la decizia de a se transfera în Italia și de a construi o nouă viață de la zero.

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul Prof. Magda Cârneci, critic de artă, poet și publicist, Prof. Mihail Dobre, diplomat și istoric (intervenție on-line), Prof. Flaminio Gualdoni, critic și istoric de artă (intervenție on-line), Prof. Bruno Mazzoni, Universitatea din Pisa, și Giuseppe Ripa, directorul publicației „Quaderni radicali”, care au creionat tabloul a ceea ce a însemnat și continuă să însemne artista Doina Botez pentru cultura română și cea universală.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente