fbpx
22.8 C
Province of Turin
sâmbătă, iunie 22, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

ROMA | PREMIERĂ | Întâlnire între consilierii români din Italia și Ambasada României la Roma

Trebuie citit

Ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău, a avut sâmbătă, 18 mai 2024, la sediul instituției pe care o reprezintă, prima întâlnire cu românii care sunt aleși locali în primăriile de pe teritoriul Republicii Italiene. Execelența sa, Ambasadorul Gabriela Dancău a subliniat că „dialogul cu aleșii locali este important pentru dezvoltarea comunităților în care își desfășoară activitatea”. La întâlnire au fost prezenți zece consilieri locali din Regiunile Liguria, Lombardia, Veneto, Friuli Venezia, Toscana şi Lazio. Evenimentul s-a bucurat și de prezența consilierului diplomatic al Ambasadei României în Italia, Raluca Eclemea.

Cătălin Mustățea, Consilier român în localitatea Villafranca di Verona, a oferit pentru Revista IR mai multe detalii despre întâlnirea defăşurată recent în Cetatea Eternă.

“M-am bucurat să mă întâlnesc cu români care îmi sunt <<colegi>> , mai ales pentru faptul că îmi doream de mult acest lucru, încă de la primul meu mandat (desfăşurat în perioada 2013 -2018 – n.r). Din păcate, este o realitate faptul că nu se cunoaște cu exactitate numărul româniilor aleși în administrația locală italiană, dar ţin să subliniez faptul că deschidrea Ambasadei române pentru astfel de întâlniri constituie un semn că, odată cu ședințele de guvern reunite în luna martie între România și Italia, a venit momentul ca și politica locală să aibă vizibilitatea și aprecierea cuvenită. Un consilier reprezintă o comunitate, mai bine spus o comunitate laică și poate colabora foarte bine cu cea religioasă, are un rol important; conaţionalii noştri, numeroşi pe teritoriul Italiei, au nevoie să fie reprezentaţi în administraţiile publice italiene. Lucrurile au început să funcționeze bine! Îmi doresc o stabilitate politică, atât externă, cât și internă. Personal, mi-am propus să-mi dedic întregul mandatul comunității pentru a realiza proiecte economice și culturale, pentru a ne ridica repede la standarde europene şi cred că, dacă am fost reales, Dumnezeu are un plan bun cu mine”, a declarat pentru IR, consilierul român. Cătălin Mustăţea a fost ales pentru prima dată în administraţia publică din Villafranca di Verona, în perioada 2013 – 2018. A revenit în funcţia de consilier în anul 2023, iar mandatul său actual îl va încheia în anul 2028.

FOTO: Cătălin Mustățea, Consilier român în localitatea Villafranca di Verona, alături de Ambasadorul român la Roma, Daniela Dancău

Potrivit unui comunicat de presă remis de Ambasada României la Roma, în cadrul reuniunii desfășurate recent, în Cetatea Eternă, au fost stabilite o serie de obiective, cel mai important fiind desfășurarea de acțiuni comune pentru creșterea gradului de conștientizare a implicării civice și politice a cetățenilor români rezidenți în Italia, dar și facilitarea informării românilor din Italia asupra legislației specifice pentru desfășurarea scrutinelor electorale.

Totodată, șeful misiunii diplomatice i-a felicitat pe cei prezenți pentru parcursul de carieră și modul de implicare activă în viața socială și politică a Italiei, cât și pentru activitatea pe care o desfășoară permanent pentru păstrarea identității culturale și lingvistice în rândul comunității românești rezidente în Italia.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente