Un spectacol magistral a adus laolaltă jocul românesc popular, arta teatrală a micilor învățăcei, obiceiurile și colindele de Crăciun românești, într-o îmbinare excepțională ce a purtat semnătura artiștilor de la Grupul Vatra din Torino.
Organizat duminică, 18 decembrie 2022, la Teatrul Gioiello din Torino, evenimentul s-a bucurat de prezența consulului Laurențiu-Mircea BABEI, din cadrul Consulatului General al României la Torino, care – dincolo de salutul instituțional și urările adresate în pragul Sfintelor Sărbători -, a emoționat prin mesajul adresat școlii Grupul Vatra care, în opinia sa, „a crescut foarte mult în ultimii ani, Grupul Vatra putând vorbi, astăzi, despre profesionalism”.
De altfel, și anul acesta, directorul Școlii de Artă și Dans Primo Passo, coregraful și fondatorul școlii de dansuri tradiționale Grupul Vatra, Iurie Raileanu, împreună cu prezentatoarea spectacolului, jurnalista Luiza Diculescu, au pregătit pentru acest important spectacol un repertoriu emblematic, menit să creeze o legătură între dramatism și speranță, între clasic și modern, prin promovarea iubitelor colinde, tradițiilor și obiceiurilor românești.

Seara a debutat cu o scenetă tematică „Poveste de Crăciun”, pregătită de micuții elevi care frecventează cursurile Atelierului de Comunicare în limba română din cadrul școlii Grupul Vatra, moment urmat de prezentarea inedită a obiceiului „Mersul cu Steaua”, cu un text original autentic din zona Bacău, cules de Livia Filimon.
Colindele interpretate de corul de femei al Grupului Vatra au încântat spectatorii, ducându-i acasă și făcându-i să retrăiască Crăciunul copilăriei.
Nemaipomenite au fost și momentele prilejuite de prezentarea obiceiurilor românești autentice, aduse pe scenă de absolut toți membrii Grupului Vatra și culese din toate provinciile istorice românești:
*„Jocul Măștilor”;
*„Uratul”sau „Plugușorul”, obicei ce invocă prosperitatea şi belşugul pentru gospodăria celui care primeşte colindătorii;
*„Jocul Caprei” și al „Căiuților” întâlnite în satele românești în preajma Crăciunului și Anului Nou;
…toate aceste obiceiuri arhaice au rolul de a alunga spiritele rele și a atrage binele în viața oamenilor. Spectaculoase inclusiv la vedere, majoritatea acestor obiecte necesare promovării tradițiilor și obiceiurilor au fost confecționate în laboratoarele de creație desfășurate în noiembrie și decembrie la sediul școlii Grupul Vatra. Ba mai mult, Grupul Vatra se poate mândri și cu unele capre și măști ce poartă prețioasa semnătură a meșterului popular Nicolae Popa din Târpești, astfel, dansatorii de la Vatra au reușit să aducă pe scena teatrului torinez originalitatea și autenticitatea populară de acasă.
- „Jocul Ursului” adus din Moldova, cu tineri și un copil în rolul „puiului de urs”, purtând pe cap și umeri blană unui urs, împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roșii, și-au făcut intrarea pe scenă conduși de un „ursar”, în răpăitul tobelor și ajutat de un ciomag. De altfel, mormăind și imitând pașii legănați și sacadați ai ursului, izbind puternic pământul cu tălpile, urșii au urcat pe scenă Teatrului Gioiello pentru a aduce purificarea și fertilizarea solului în Noul An. Cu alte cuvinte, obiceiul are ca scop atragerea sporului și bunăstării în casele cui privesc acest joc, de sărbători. Se spune că la originea acestui obicei s-ar află un cult traco-getic…
A două parte a spectacolului a adus pe scena Teatrului Gioiello piesa „Vizită” , după Ion Luca Caragiale, interpretată de copii care studiază limba română la Grupul Vatra, moment ce a stârnit râsetele spectactorilor, fiind foarte apreciat de public.
A smuls aplauzele publicului și momentul piesei „Cât trăim pe acest pământ”, interpretată magistral de frații Moraru: Emiliana, Arsenie și Gabriela, alături de artistul Ionel Chiriac, la chitară.
Pe scenă au evoluat, de asemenea, toate ansamblurile de dasatori ai Grupului Vatra, de la mic la mare, ajutându-i pe spectatori să călătorească datorită forței dansului prin majoritatea zonelor etnografice ale României.
Ansamblul Vatra a adus pe scenă „Suita din Basarabia”, apoi Baby Folk, grupul de copii cu vârste între 4 și 7 ani, au jucat „Hora Basarabiei”.
Ansamblul Veselia a prezentat „Suita din Galați”, iar Ansamblul Vatra Junior a ipresionat cu „Suita din Oltenia”
Ansamblul Strămoșeasca a smuls aplauze cu „Suita din Bacău”, pentru ca, mai apoi, Ansamblul Vatra să impresioneze din nou cu „Suita din Dobrogea”, iar grupul artistic de copii din cadrul Ansamblului Mugurel să cucearască publicul printr-o „Suita din Oltenia”.
Deosebit a fost momentul decernării premiilor Revistei IR, în urma concursului de creație desfășurat în decembrie 2022, precum și înmânarea premiului literar special „Poet Gherghina Tofan”. Au foste premiați 7 concurenți despre care reporterii IR vor reveni, curând, cu amănunte.
Ultimul moment din cadrul spectacolului „Spiritul Crăciunului 2022″ a fost prezentarea, în premieră, a dansului magic al călușarilor, dans protejat de UNESCO și pus în scenă de bărbați ce trăiesc în comunitatea noastră din Torino, sub îndrumarea coregrafului Iurie Raileanu.
Spectacolul „Spiritul Crăciunului” – construit în jurul unei metafore emblemă ce este prezentă pe plaiurile mioritice de peste două mii de ani – a recreat, pe scena Teatrului Gioiello din Torino, ideea miracolului unui nou început, al speranței și al credinței redescoperite, al încrederii în Mâine, în Viitor.
Grupul Vatra a purtat încă o dată spectatorii săi – deja fideli – către simbolurile profunde ale Crăciunului prin muzică, prin literatură, prin scenografie, prin mișcare scenică și mai ales prin jocul tradițional, jocul ancestral românesc autentic!



































