Sărbătoarea Rusaliilor mai este numită și Pogorârea Sfântului Duh, Cinzecimea, Duminica Mare și reprezintă o sărbătoare creştină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paşti.
Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care semnifică sărbătoarea trandafirilor.
Sărbătoarea Rusaliilor se ține diferit în funcție de fiecare regiune a țării. Astfel, în Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia, Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat 8 zile.
În tradiția populară, Rusaliile sunt niște ființe fantastice, malefice, asemănătoare ielelor, care umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi după Pasti) și provoacă mult rău oamenilor dacă sunt stârnite: îi pocesc, îi schimonosesc și îi înnebunesc pe toți cei care nu le respecta zilele.
Unele descântece le portretizează așa:
,,de….Voi Ielelor
Măiastrelor
Dușmane oamenilor
Stăpânele vântului
Doamnele pământului
Ce prin văzduh zburați
Pe iarbă lunecați
Și pe valuri călcați
Vă duceți în locuri depărtate
În baltă, trestie, pustietate,
Unde popa nu toacă
Unde fata nu joacă
Vă duceți în gura vântului
Să vă loviți de toarta pămantului .’’( V. Alecsandri)
Un obicei intitulat ,,Goana Rusaliilor„ avea ca temă alungarea Rusaliilor de pe pământ și se desfășura în Sâmbăta Rusaliilor.
Această goană era făcută de către ceata fecioarelor, îmbrăcate în alb, cu cingători și cununițe de flori de câmp, în vârstă de opt-paisprezece ani, întotdeauna în număr fără de soț, se constituia sub jurământ solemn: ,, Zău am să împlinesc Goană Rusaliilor până voi ieși la horă și nimeni decât mine și ai mei să nu știe, astfel Rusaliile să mă pedepsească.”
Goana Rusaliilor se încheia cu:,,Gonim lucruri necurate, să ne rămână vetrele curate ca roadele din cer picate!”
De Rusalii, în unele regiuni se dansează „Jocul Căluşarilor”.
Călușul se juca în virtutea credinței, în eficacitatea lui magică: profilactica și apotropaica, vindecătoare a bolii numită „luat din căluș”, fertilizatoare și fecundatoare.

Numărul impar al călușarilor corespundea celui al grupului Rusaliilor, numai acționând în grup, dar într-un grup egal cu numărul impar al ielelor, călușarii puteau ține piept atacului acestora și le puteau domina, dacă sunt cu soț, ei nu mai pot vindeca bolnavul.
Dansul Căluşarilor este remediul pentru vindecarea unui suflet care a privit „Dansul Ielelor ” ce i-a luat minţile.
În Oltenia, grupuri de câte şapte-opt căluşari merg din casă în casă pentru a colinda şi a alunga spiritele rele, iar oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, apă şi sare.
Tot de Rusalii, în Ardeal există obiceiul cunoscut ca „udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.
De Rusalii se dau de pomană vase de lut sau de porțelan, căni, străchini și vase de lemn (cofe, cofaiele), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă.
În sâmbătă Rusaliilor oamenii obișnuiesc să arboreze la porți și la intrările în case, ramuri verzi de tei, plantă cu proprietăți apotropaice (magice).
Ramurile de tei sfințite la Rusalii sunt păstrate peste vară pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor și a grindinii.
De la sărbătoarea Rusaliilor, se pot culege plante de leac, până la această sărbătoare erau considerate contaminate de către aceste ființe malefice.
În Dobrogea este obiceiul de a se aduna flăcăi de prin mai multe sate și să se apuce la luptă numită,, pehilvănie.”
O altă tradiţie de Rusalii ,,Împănatul boului”, personajul principal fiind un bou împodobit cu flori, care defilează pe ulițele satului, se spune că după eliberarea lui, fata care-l va stăpânii se va căsători curând.
Potrivit antena3.ro, Lunea Rusaliilor este zi nelucrătoare în România, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Ţările de Jos, în unele cantoane din Elveţia, în Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria şi Togo.
(Sursă: creștinortodox.ro, Wikipedia.r, Spațiul și timpul în tradițiile românești -Antoaneta Olteanu)