fbpx
19.7 C
Province of Turin
luni, iulie 15, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Trebuie citit

Sărbătoarea Rusaliilor mai este numită și Pogorârea Sfântului Duh, Cinzecimea, Duminica Mare și reprezintă o sărbătoare creştină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paşti.

Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care semnifică sărbătoarea trandafirilor.

Sărbătoarea Rusaliilor se ține diferit în funcție de fiecare regiune a țării. Astfel, în Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia,  Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat 8 zile.

În tradiția populară, Rusaliile sunt niște ființe fantastice, malefice, asemănătoare ielelor, care umblă prin văzduh începând cu ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi după Pasti) și provoacă mult rău oamenilor dacă sunt stârnite: îi pocesc, îi schimonosesc și îi înnebunesc pe toți cei care nu le respecta zilele.

Unele descântece le portretizează așa:

,,de….Voi Ielelor

Măiastrelor

Dușmane oamenilor

Stăpânele vântului

Doamnele pământului

Ce prin văzduh zburați

Pe iarbă lunecați

Și pe valuri călcați

Vă duceți în locuri depărtate

În baltă, trestie, pustietate,

Unde popa nu toacă

Unde fata nu joacă

Vă duceți în gura vântului

Să vă loviți de toarta pămantului .’’( V. Alecsandri)

Un obicei intitulat ,,Goana Rusaliilor„  avea ca temă alungarea Rusaliilor de pe pământ și se desfășura în Sâmbăta Rusaliilor.  

Această  goană  era făcută de către ceata fecioarelor, îmbrăcate în alb, cu cingători și cununițe de flori de câmp, în vârstă de opt-paisprezece ani, întotdeauna în număr  fără de soț, se constituia sub jurământ  solemn: ,, Zău am să împlinesc Goană Rusaliilor până voi ieși la horă și nimeni decât mine și ai mei să nu știe, astfel Rusaliile să mă pedepsească.”

Goana Rusaliilor se încheia cu:,,Gonim lucruri  necurate, să ne rămână  vetrele curate ca roadele  din cer picate!”

De Rusalii, în unele regiuni se dansează Jocul Căluşarilor”.

Călușul se juca în virtutea credinței, în eficacitatea lui magică: profilactica și apotropaica, vindecătoare a bolii numită „luat din căluș”, fertilizatoare și fecundatoare.

Numărul impar al călușarilor corespundea celui al grupului Rusaliilor, numai acționând în grup, dar într-un grup egal cu numărul impar al ielelor, călușarii puteau ține piept atacului acestora și le puteau domina, dacă sunt cu soț, ei nu mai pot vindeca bolnavul.

Dansul Căluşarilor este remediul pentru vindecarea unui suflet care a privit „Dansul Ielelor ” ce i-a luat minţile.

În Oltenia, grupuri de câte şapte-opt căluşari merg din casă în casă pentru a colinda şi a alunga spiritele rele, iar oamenii îi întâmpină cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, apă şi sare.

Tot de Rusalii, în Ardeal există obiceiul cunoscut caudatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.

De Rusalii se dau de pomană vase de lut sau de porțelan, căni, străchini și  vase de lemn (cofe, cofaiele), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă.

În sâmbătă Rusaliilor oamenii obișnuiesc să arboreze la porți și la intrările în case, ramuri verzi de tei, plantă cu  proprietăți apotropaice (magice).

Ramurile de tei sfințite la Rusalii sunt păstrate peste vară pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor și a grindinii.

 De la sărbătoarea  Rusaliilor, se pot culege plante de leac, până la  această  sărbătoare  erau considerate  contaminate   de  către  aceste ființe malefice.

În Dobrogea  este obiceiul de a se aduna flăcăi  de prin mai multe  sate  și să se  apuce la luptă  numită,, pehilvănie.”

 O altă tradiţie de Rusalii ,,Împănatul boului”, personajul principal  fiind  un bou împodobit cu flori, care defilează  pe ulițele satului, se spune că   după  eliberarea lui, fata care-l va stăpânii se va căsători  curând.

Potrivit antena3.ro, Lunea Rusaliilor este zi nelucrătoare în România, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Ţările de Jos, în unele cantoane din Elveţia, în Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria şi Togo.

(Sursă: creștinortodox.ro, Wikipedia.r, Spațiul și timpul în tradițiile românești -Antoaneta Olteanu)

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente