fbpx
17.3 C
Province of Turin
luni, mai 20, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

„Uneori, neprevăzutul te surprinde!”

Trebuie citit

Retrospectiva evenimentului desfăşurat pe 2 mai, la Pinerolo 

De Olimpia Dobre Amore

Nimic nu se întâmplă degeaba. Totul se întâmplă cu un scop în viața noastră. Viața te surprinde întotdeauna exact atunci când nu te aștepți.

<<Acum doi am avut onoarea de a fi amfitrioana Antologiei de poezie italo-române, creată de asociația „Flacăra”, președinte domnul Petre Cristea, și asociația „Poezie activă”, președinte Bruno Labate din Torino, Italia, în care distinsa scriitoare și profesoară Georgeta Blendea Zamfir și-a adus contribuția cu poeziile: „Fântâna sentimentală”, „Diamantul șlefuit – limba română” și „Cântec magic de ziua României”.

Între mine (prof. Olimpia Dobre Amore, n.r.) și doamna profesor Georgeta Blendea Zamfir există o legătură puternică care se bazează pe colaborarea noastră ca profesoare de mai bine de 30 de ani la un colegiu din orașul nostru, Brașov, România. Domnia sa a studiat filologia la Iași, frecventând Cenaclul literar „Mihai Eminescu”, iar eu ingineria la Univeristatea Transilvania din Brașov.

La târgul de carte Gaudeamus de la Bucureşti, a primit titlul de Doctor Honoris Causa pentru introducerea „Poemei literare” între genurile literare; este președinta „Academiei Daco-Române”, filiala din Brașov, România. Argumentele potrivit cărora Academia Nobel a trimis o scrisoare Academiei Daco-Române pentru nominalizarea candidatului la literatură ne fac să credem că spațiul carpato-danubiano-pontic este deosebit de important pentru istoria omenirii. Lucrarea monumentală a distinsei doamne Georgeta Blendea Zamfir „Strămoșii Românilor”, în special volumul al patrulea, „Preistoria Dacilor”, prezintă descoperiri arheologice de o valoare istorică inestimabilă.

Sesiunea literară de la „Librăria St.O. Iosif” Brașov a fost emoționantă când dr. Geo Stroie, președintele (național) al Academiei Daco-Române a adus scrisoarea de la Svenska Akademiens Nobelkomitté prin care îl invită să trimită numele candidatului pentru Premiul Nobel, document pe care l-am prezentat la Pinerolo împreună cu nominalizarea doamnei Georgeta Blendea Zamfir.

Pentru mine a fost o mare onoare să fac traducerea din limba română în italiană la Circolo Sociale 1806, situat în via del Duomo 1, Pinerolo, provincia Torino, regiunea Piemonte, Italia în dată de 2 mai 2023, și de a o prezenta pe distinsă doamnă profesor Georgeta Blendea Zamfir. Cu siguranță, invitații prezenți au avut ocazia să asculte povestea familiei doamnei Blendea care a făcut o retrospectivă minunată a cărților scrise de domnia sa, începând cu “Inefabilă trăire”, roman inspirat din tragica existență a nepoatei Torina, moartă la vârstă de 16 ani de leucemie, fiica inginerului Luigi Bertolotti căsătorit cu mătușa sa, Maria, sora mamei, numită aşa în onoarea oraşului sau de origine, Torino şi de aici legătura puternică familială cu regiunea Piemonte și motivul pentru care domnia sa a dorit să organizăm conferința aici. A povestit despre munca pe care a depus-o timp de 6 luni împreună cu o echipa de 11 persoane pentru pregătirea documentelor necesare dosarului ce trebuia să fie trimis la Akademia Nobel de la Stockholm, Suedia.

A mai expus participarea la târgul de carte de la Londra, Marea Britanie “ Earls Court” unde a prezentat cartea de critică literară publicată după teza sa de doctorat susținută sub egida academicianului Constantin Ciopraga introducând o nouă viziune asupra scriitorului român, Liviu Rebreanu. A susținut ideea în cartea sa că scriitorul român, Liviu Rebreanu, a cunoscut opera lui Sigmund Freund și l-a poziționat ca reprezentant al scriitorilor români pe plan mondial.

Am invitat-o în mod special pe fetița Efremia Brună Bombardelli de la Bolzano, al cărei tată este italian și mama româncă, în vârstă de 9 ani, care ne-a încântat cu două cântece populare tradiționale româneşti purtând costume populare din zonele acelor cântece.

Domnul Amore Carmelo a oferit diploma de onoare împreună cu un stick cu muzică italiană doamnei Georgeta Blendea Zamfir din partea firmei SC B&B Consulting SRL, ca semn de recunoștință pentru acceptarea invitației de a participa la această conferință.

Am avut onoarea să avem în mijlocul nostru pe preotul Ciprian Marius Ghizila de la parohia ortodoxă română “ Ștefan cel Mare” din Pinerolo care a încântat publicul prezent împreună cu Efremia Brună Bombardelli cu cântărea religioasă “ Hristos a Înviat din Morți” cântat în limba greacă de către Efremia, și în limba română și italiană de către preot. Efremiei i-am oferit o diplomă de participare și două cărți cu autograful doamnei profesor Georgeta Blendea Zamfir care cu siguranță peste ani pentru ea vor fi dovadă participării ei la acest eveniment important.

Din partea Consiliului Regional Piemonte am avut onoarea să îl avem oaspete pe președintele partidului Forza Italia, domnul Paolo Ruzzola, care a și postat pe site-ul regiunii impresiile sale.

Domnu avocat Enrico Rostan a fost amfitrionul acestei seri arătându-și deschiderea cu mult entuziasm și bucurie de a gazduii acest eveniment unic la Pinerolo și în Piemonte.

Am fost foarte impresionată de femeile din comunitatea română din Pinerolo care s-au străduit să aducă prăjituri preparate de ele pentru a-i servi pe oaspeți și care le-au apreciat foarte mult.

Fiecare invitat a primit în dar din partea mea și a doamnei profesor Georgeta Blendea Zamfir câte o carte de versuri și antologia de poezie italo-română.

Ecourile acestui eveniment au început să apară pe rețelele de socializare și în presă locală.

În luna octombrie se va reuni comisia Akademiei Nobel pentru nominalizarea învingătorului Premiului Nobel pentru Literatură. Dacă va fi câștigătoare a marelui premiu, doamna profesor Georgeta Blendea Zamfir a promis că se va întoarce în Italia la invitația oficială a domnului Paolo Ruzolla din parte Regiunii Piemonte, Italia.

Noi îi dorim mult succes și deja ne pregătim pentru revenirea să în Italia.>>

Prof.ing. Olimpia Dobre Amore

Project manager UE, membru al Registrului European de Project Manager Amsterdam, Olanda, al Institutului Italian de Project Manager Roma, Italia, acreditată la Comisia Europeană pentru Tineret

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente