fbpx
15.3 C
Province of Turin
vineri, iunie 21, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Verolengo, “un mic orășel al românilor”

Trebuie citit

De Irina Dinică

Conform datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economica (OECD), comunitățile românești au atins numere semnificative în mai multe țări, stabilind o prezență solidă la nivel global, altfel încât, Italia este țara cu cea mai mare comunitate românească din lume, înregistrând, conform celor mai recente statistici, 1,1 milioane de români.

Verolengo, regiune din Piemonte, situat la 30 km de Torino, te cucerește de la prima vedere, găzduind, de altfel, peste 100 de români.

Într-adevăr, nu este cea mai mare comunitate de români din Italia, dar pare așa atunci când auzi toată ziua, pe străzi, vorbindu-se în românește. Sunt mai multe tipuri de români aici, cei care nu se fac sub nici o formă vizibili pentru că îți vorbesc doar în italiană, cei care îți răspund în română pe scurt, fără a avea prea multe tangențe în comun, dar îi găsim și pe cei vorbăreți, care stau la taclale cu ține pe stradă și îți povestesc despre profesie, familie, despre tot ce au construit aici, dacă a fost greu sau ușor, dar în orice caz, mândri de propria origine.

„Am fost surprinsă să văd, să întâlnesc și să vorbesc cu atâția români, într-o comunitate destul de mică, fiind înregistrați undeva la 4 mii de persoane. Îmi amintesc primele zile când am venit aici, părea totul pierdut pentru mine, mă simțeam singură, nu cunoșteam limba, nu cunoșteam oamenii, nu cunoșteam străzile, absolut nimic, până când, ușor, ușor, am prins curajul de a ieși, de a cunoaște oamenii, străzile, și așa am constatat că, Verolengo este un mic oraș al românilor de pretutindeni, unde s-au format legături între ei, prietenii, chiar și căsătorii, fiind de altfel și căminul meu de aproape 8 ani de zile”, ne povestește Ionela, o româncă stabilită în Verolengo. 

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente