fbpx
15.8 C
Province of Turin
sâmbătă, iunie 22, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

VIDEO | TORINO: Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Torino lângă portretele lui Alexandru Ioan Cuza, Avram Iancu şi Nicolae Bălcescu, de la Muzeul del „Risorgimento”

Trebuie citit

În contextul împlinirii a 165 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească într-un singur stat, Şcoala Grupul Vatra din Torino şi-a dorit să celebreze această zi cu puternice seminficaţii istorice, într-un mod deosebit: printr-o vizită la muzeu. Nu orice muzeu, ci unul în care se află portretele lui Alexandru Ioan Cuza, Avram Iancu şi Nicolae Bălcescu.

Astfel, elevi care studiază limba română şi dansul tradiţional românesc la Grupul Vatra au mers în vizită la muzeul italian „Museo del Risorgimento”, pentru a cinsti memoria marilor români ce au contribuit la înfăptuirea unui ideal naţional, ale căror tablouri sunt păstrate la loc de cinste inclusiv la Torino. Vizita a fost oferită gratuit copiilor şi tinerilor români, de reprezentanţii muzeului italian, în onoarea evenimentelor întâmplate în 24 ianuarie 1859. Totodată, elevilor români le-a fost pus la dispoziţie şi un ghid care, în limba italiană, le-a vorbit copiilor despre importantele legături istorice şi culturale dintre poporul român şi cel italian, în contextul luptelor duse pentru unificare, în mai multe state din acea perioadă.

Este cunoscut în istorie faptul că procesul unificării din Italia este bogat în nuanțe, în legături între diferite state și, ca întotdeauna, în contacte între Italia și Europa de Est, printre care, un raport deosebit existând încă din acele vremuri între Italia şi Principatele Romane, ramarcabile în acest sens, fiind vizitele lui Vasile Alecasandri la Torino, precum şi relatia dintre Nicolae Bălcescu şi politicianul italian Giuseppe Mazzini. Existenţa portretelor lui Avram Iancu, Nicolae Bălcescu şi Alexandru Ioan Cuza în incinta muzeului italian din Torino confirmă, de asemenea, legăturile dintre poporul român şi cel italian, încă din cele mai îndepărtate timpuri.

Despre relaţia dintre Alecsandri şi Cuza, juralistul şi istoricul Teodor Burnar spunea, pentru Revista IR, în cadrul unui articol recent: „Poetul Vasile Alecsandri îi va fi un sfetnic leal marelui Cuza, cu care, evident, era prieten. Ca o recunoaștere a aprecierii și încrederii reciproce, el va fi numit Ministru al Afacerilor Străine al Moldovei (până în octombrie 1859), apoi Ministru al Afacerilor Străine în Muntenia (până în mai 1860), primind după Unire misiuni diplomatice pe cât de complicate, pe atât de onorante, în Franța, Anglia și Italia”.

Reamintim, multe dintre misiunile diplomatice ale lui Vasile Alecsandri s-au desfăşurat la Torino. Nu întâmplător, o stradă din oraşul de pe Pad poartă numele lui Vasile Alecsandri, încă din anul 1977, an în care, conform redactorului-şef al Revistei IR, scriitorului Francesco Altieri, în Torino locuiau nu mai mult de opt-nouă români.

Vom reveni cu detalii video!

GALERIE FOTO ÎN CURS DE ACTUALIZARE!

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente