Între frenezia abstractului nou și misterul Renașterii, creația pictoriței Violeta Bodea impresionează iubitorii de artă din peninsula Italică
Originară din satul Plopu, comuna Dărmănești din Bacău, Violeta îmi povestește cu drag cum admira de pe când avea vreo 6 ani, intrând în biserica din sat, atârnată de mâna bunicii ,așa cum erau regulile nescrise ale locului ,în fiecare duminică și rămânea pierdută admirând picturile de pe pereți…Fiecare frescă năștea o-ntrebare…cum? cum și de unde veneau s-o privească smeriți sfinții aceia cu privire blândă?
Mai târziu, a descoperit creionul și cărbunele…au fost primii pași în ale artei.
Urmând apoi cursurile Școlii de Arte și Meserii din Onești, și mai târziu ale Școlii de arte din Miercurea Ciuc, Violeta a știu că pensula și vopselele aveau să-i fie prietene bune.
Curajoasă, a ieșit din așa zisa zonă de confort și a încercat arta în toate formele sale.. A lucrat desenând pe sticlă stratificată și pictată sau înnobilată cu aur, argint, dar și cu smoală, folosind faimoasa tehnică Gallè,la Onești…a exersat mai apoi tablourile cu detalii în relief din piele, având o sete teribilă de frumos.
Din 2002 în Italia, a urmat cursuri de restaur arhitectonic la Școala de Artă Felice Faccio din Castellamonte, unde fetița de 6 ani uimită în fața frescelor din biserică are răspunsuri la întrebările de atunci, pe când o însoțea pe bunica la biserică …
De atunci, nu și-a mai oprit pensula si geniul creator, și are astăzi mai mult de 400 de lucrări care-i poartă semnătura..
Fascinată de Renascentismul Italian, a reprodus numeroase copii după opere de artă celebre, pe unele le-a reinterpretat adăugând fascinul prezentului modern printre valurile pânzelor originale, îndrăznind cu frenezie elemente noi. A descoperit apoi, cât de mult îi place pictura bizantină, și a restaurat numeroase picturi în câteva schituri și capele italiene,în zona Canavese, unde locuiește, fiind chiar premiată pentru aportul său la cultura italiană.
A expus în numeroase expoziții colective, la Salonul Polifuncțional „Chiesa di Santa Marta”di Bairo în 2004, în 2005 la Castelnuovo Nigra în cadrul expoziției „Festa dei narcisi”.
În 2004, în decembrie, a avut o sala individuala in expozitia colectivă „Galassie di fili, colori e pennelli” la Palazzo Botton din Castellamonte, iar la primăria din Baldissero Canavese, o expoziție personală în mai 2006.
Iar în 2008 a participat la „Prima Biennala d’Arte Moderna di Torino”, reușind să impresioneze publicul iubitor de pictură.
În 2017, tot în Castellamonte, la Centro Congressi Piero Martinetti, a vernisat expoziția personală „Il Falso, il Vero e il Sogno”.
A expus trei spectaculoase tablouri și la ultima „Mostra della Ceramica” ,editia 2023 din Castellamonte, la punctul expozitiv Centro Ceramico Museo „Fornace Pagliero”a lui Daniele Checchi.


Numeroase sunt icoanele pe care le-a pictat pe pânză, pe lemn, pe ou de struț chiar, întrucât pictura bizantină pe care o cultivă cu drag, pe pereții bisericuțelor mici de munte, a capelelor de la raspantiile canavesane (cea din localitatea Silva, San Martino este nemaipomenită, n.r.) i-a plăcut dintotdeauna.
Chiar a dăruit o icoană pictată bisericii unde mergea cu bunica în copilărie, tribut vremurilor din amintirile sale…
Violeta concentrează povești și basme în armonii de culori, aducând ochii privitorilor lucrărilor sale, la poarta sufletului.
Foto: personale Violeta Bodea, Revista IR.










