În 1989, liderii din lume și-au luat istoricul angajament față de toți copiii lumii, adoptând Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Copilului- un acord internațional care a devenit cel mai ratificat tratat din istorie privind drepturile omului
Sărbătorită în fiecare an la 20 noiembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor prilejuiește un moment de reflectie despre datoria pe care societatea noastră o are în a apăra și a ajuta cea mai vulnerabilă,dar și cea mai importantă parte a sa: copilul.
Se urmărește astfel creșterea bunăstării copiilor din întreaga lume,fie că se vorbește de țările în care se exploatează forța de muncă a tinerilor, chiar a copiilor uneori, fie că vorbim despre violența domestică, despre bullying-ul din școli, sau în genere despre orice formă de abuz de putere.
Începând din 1990, Ziua mondială a copiilor marchează adoptarea, în aceeaşi zi, de Adunarea Generală a ONU, atât a Declaraţiei, cât şi a Convenţiei pentru Drepturile Copilului, potrivit https://www.un.org/
In 1959, la 20 noiembrie, a fost adoptată prima Declarație pentru Drepturile Copilului care definea drepturile lor la educație, la sănătate, la protecție,la familie și la o alimentație potrivită, iar anul 1979, care marca împlinirea a douăzeci de ani de la adoptatea acesteia a fost declarat Anul Internațional al Copilului.
10 ani mai târziu,la 20 noiembrie 1989, Adunarea Generală ONU a adoptat Convenția pentru Drepturile Copilului, care venea să întregească Declarația anterioară(din 1959) și a fost considerată cea mai mare realizare pentru drepturile omului, întrucât recunoștea rolul social, economic, politic, civil și cultural al copiilor în societate, fiind semnată şi ratificată de toate tarile membre ONU.
România a fost printre primele state care au semnat şi ratificat Convenţia ONU, în anul imediat următor adoptării sale în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, prin Legea nr. 18 din 28 septembrie 1990.
Autorităţile publice precum şi persoanele fizice şi juridice responsabile cu protecţia copilului sunt obligate să respecte,să promoveze şi să garanteze drepturile copilului stabilite prin Constituţie şi lege, în deplina concordanţă cu prevederile Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, ratificată prin Legea nr. 18/1990, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale celorlalte acte internaţionale în materie la care România este parte, conform https://www.mmuncii.ro/
În 2023, tema zilei de 20 noiembrie este „For every child, every right”.
„Fiecare copil, de oriunde ar fi, are dreptul de a trăi în pace.
Copiii au dreptul să trăiască într-un mediu sigur și sănătos.
Copiii trebuie să fie ascultați și luați în considerare în toate deciziile care îi privesc”, se consemnează pe site-ul https://www.unicef.org/, astazi, 20 noiembrie.
UNICEF, Fondul pentru Copii al Organizaţiei Naţiunilor Unite este organizaţia care pătrunde capilar în cele mai dificile locuri din lume pentru a ajunge la cei mai dezavantajaţi copii şi adolescenţi,pentru a le proteja drepturile.
UNICEF sprijină sănătatea şi nutriţia copiilor, sustine individuarea surselor de apă potabilă, educaţia,dezvoltarea de competenţe, protecţia copiilor şi adolescenţilor împotriva violenţei şi exploatării.
UNICEF este la faţa locului,in orice situaţie de urgenţă umanitară, aducând ajutor şi speranţă copiilor dar şi familiilor lor.
Azi, clădiri emblematice din întreaga lume vor fi luminate în albastru pentru a atrage atenția asupra respectării drepturilor copilului.
În ultimii ani, Unicef România a omagiat Ziua Mondială a Copilului colorând în albastru clădiri și monumente simbolice pecum Castelul Bran,Coloana Infinitului, Palatul Cotroceni, Arcul de Triumf, Palatul Victoriei (#goblue).

Foto: Alex Nicodim pentru UNICEF,


