fbpx
luni, aprilie 22, 2024

UPDATE – GALERIE FOTO: Zi istorică pentru românii din Torino

Trebuie citit

Data de 26 octombrie 2022 va rămâne pentru totdeauna în istoria românilor din Torino.

În data de 26 octombrie 2022 au avut loc, la Torino, cinci evenimente de excepție, dedicate omagierii personalității poetului și diplomatului Vasile Alecsandri.

Intitulată „Storie di un’amicizia politico-diplomatica che attraversa i secoli”(“Istoria unei prietenii politico-diplomatice, care a traversat secolele”), manifestarea complexă a fost organizată de către Consulatul General al României la Torino, în contextul aniversării a 160 de ani de diplomație modernă și de Città di Torino, sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, potrivit unui comunicat emis de Consulatul General al României la Torino.

În prima parte a zilei, în Aula Magna a Rectoratului Universității de Studii din Torino s-a desfășurat ceremonia solemnă în cadrul căreia autoritățile prezente au adresat mesaje de deschidere.

Ambasadorul României la Roma, Gabriela Dancău, a mulțumit tuturor celor care au făcut posibilă manifestarea de astăzi, evocând rolul deosebit de important al turneului diplomatic efectuat de Alecsandri in 1859 pentru susținerea de către marile puteri a cauzei Unirii Principatelor Române.

Consulul general al României din Torino, Ioana Gheorghiaș, a evidențiat faptul că buna reușită a evenimentului se datorează nu doar excelentelor relații consolidate de-a lungul anilor cu autoritățile locale și universitare, ci și participării active a comunității din teritoriu, care a pus la dispoziție propriile competențe în realizarea acestui proiect valoros, de promovare a identității culturale românești în orașul Torino și în regiunea Piemont.

Au mai luat cuvântul Maria Grazia Grippo, Președintele Consiliului Local Torino, Stefano Geuna, Rectorul Universității de Studii Torino și Cristina Savio, Președintele Circumscripției 1.

Caracterul festiv a fost întregit de intonarea imnurilor naționale de către Cvartetul de coarde coordonat de maestrul Adrian Pînzaru.

Întreaga audiență s-a deplasat apoi către Via Po, unde a avut loc ceremonia de dezvelire a primei plăci și inaugurarea celei de-a doua dedicate marelui om de cultură și diplomat Vasile Alecsandri.

Partea a doua a zilei, îngrijită de Unitatea Arhivelor Diplomatice (UAD) din cadrul Ministerului Afacerilor de Externe al României, a debutat prin inaugurarea expoziției dedicate diplomatului român, realizată în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Muzeul Mistral din Maillane și amplasată în curtea Rectoratului Universității de Studii din Torino. A urmat conferința „Activitatea lui Vasile Alecsandri în contextul aniversării a 160 de ani de diplomație modernă”.

Pe toată durata celebrărilor evocarea acelei epoci a fost realizată și prin prezența reprezentanților grupurilor istorice Militaria 1848-1945 și Historia Subalpina.

În cursul zilei de astăzi, 27 octombrie 2022, în marja aceluiași eveniment complex, are loc conferința „Scriitori români în arhivele diplomatice. Activitatea diplomatică a lui Vasile Alecsandri”, organizată de UAD și Catedra de Limbă și Literatura Română a Departamentului de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din Torino.

După 45 de ani de la ziua în care o stradă din Torino primea numele poetului și diplomatului român Vasile Alecsandri, iată, ziua de 26 octombrie 2022 este cea în care se împlinește o cerere ce datează tot din acele vremuri: dezvelirea, respectiv inaugurarea plăcii comemorative dedicate poetului Vasile Alecsandri, pe clădirea în care, odinioară, se afla hotelul în care acesta a fost găzduit – un moment istoric important ce se datorează demersurilor întreprinse de Consulatul General al Romaniei la Torino.

GALERIE FOTO

CITEȘTE ȘI: Quel giorno in quale Torino dedicava una via a Vasile Alecsandri

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente