fbpx
2.2 C
Province of Turin
miercuri, decembrie 6, 2023
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Ziua Culturii Naționale Românești, sărbătorită la Torino printr-un spectacol grandios, semnat Grupul Vatra

Trebuie citit

Invitata specială, Sofia Vicoveanca, supranumită „privighetoarea cântecului bucovinean” a încântat sufletele românilor din sala arhiplină a Teatrului San Giuseppe din Torino.

Spectacolul purtat pe scena teatrului torinez de Grupul Vatra al Scolii de Dans si Arta Primo Passo, a adus alegoric în fata spectatorului cea de-a doua „taină” din viața românului, ”NUNTA”, nu întâmplător tocmai în luna „Unirii” din 1859, la 164 de ani de la Unirea din 24 ianuarie a Moldovei cu Tara Românească.

Ca o deplină biruință asupra  „Istoriei” și a „Timpului” , nunta unui bucovinean cu o olteancă, nășiți de doi basarabeni, au fost simbolul istoric al momentului, iar suitele de dansuri tradiționale magistral interpretate de elevii Scolii Primo Passo din Torino, divizia „Grupul Vatra”, au întărit puternic ideea unirii tuturor fraților români, strâns legați de aceleași tradiții, de aceeași limbă și, mai ales, de aceleași sentimente. 

Unirea „Grupului Vatra”, a adus în scenă momente memorabile din istoria tradițională românească, de la Jocul Arcanului, joc bucovinean amintind momentele luării feciorilor la oaste „cu arcanul”, până la Jocul Călușarilor, joc oltenesc, ceremonial de mare spectacol, reprezentând ritualuri arhaice puternic înrădăcinate în spiritul românesc din spațiul Carpato-Danubian.

Nu au lipsit momentele amuzante, foarte apreciate de public… Elevii cursului de limba română şi comunicare a Grupului Vatra au adus pe scenă umorul și istețimea populară românească, prin îndrăzneala şi ironia personajelor Păcală, Tândală și Guguță, omonimul lor din Basarabia, care au colorat scenariul spectacolului prin dulcele grai românesc şi prin extraordinara capacitate a românului dintotdeauna de a traversa vicisitudinile vieții, ale istoriei, prin celebrul „haz de necaz”.

În visul celor trei personaje populare, pe scena teatrului torinez, drama istorică a poporului român s-a derulat purtând pecetea dragostei, a dorului după cei plecați la oaste şi rupți astfel de pământul natal, reîntoarcerea spre împlinire a destinului prin căsătorie, a doua mare „Taină” a creștinului român.

Artiștii Grupului Vatra au adus pe scenă, așadar, jocul ancestral românesc prin suitele din Botoșani, din Oltenia, din Galați, din Bacău, în timp ce grupurile de copii au interpretat Hora Basarabiei, Polca Moldovenească și Suita din Oltenia.

Ionel Chiriac a încântat sala cu melodia devenită legendă deja, „Bucovina, plai cu flori”, interpretarea sa la chitară emoționând publicul.

Pe scena teatrului San Giuseppe a strălucit Sofia Vicoveanca, „privighetoarea cântecului Bucovinean” care a adus publicului din Torino un mănunchi de cântece populare menite să îndulcească dorul străinătății românilor din nordul Italiei, aduse din sufletul Tării Mame, culese de sub tăvălugul istoriei, de sub plugul brazdei pământului de acasă, din cântecul de jale, de dor și de dragoste românesc.

Organizatorii Spectacolului, Grupul Vatra al Şcolii de Artă și Dans Primo Passo din Torino, au pus în scenă o deosebită pagină din trecutul nostru istoric și tradițional, omagiind astfel, într-o realitate departe de România, Ziua Culturii Naționale.

Evenimentul a fost a fost organizat în colaborare cu Asociaţia sportivă Busuioc din Padova, al cărei preşedinte este Lilia Tușă.

Spectacolul a fost prezentat de jurnalista Luiza Diculescu.

Regia spectacolului și coregrafia dansurilor : Iurie Raileanu

Fotoreporter si cameraman: Ioan Ungurianu

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente