Triplă sărbătoare pentru români, în această zi comemorăm trei evenimente istorice extrem de importante.
*La 10 mai 1866 Principele Carol de Hohenzollern Sigmaringen a intrat în Bucureşti pentru prima dată.A fost primit de o mulțime entuziastă, peste 30.000 de români, până în dealul Mitropoliei, unde a fost întâmpinat de mitropolitul Nifon care a oficiat o slujbă religioasă, după care s-a mers la Camera Deputaților unde Carol I a depus jurământul si a fost proclamat „domnitor al tuturor românilor”
*La 10 mai 1877 Senatul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman, semnată în aceeași zi de Principele Carol, fiind primul act oficial adoptat de autoritățile române , act prin care se instituie cea dintâi decorație româneasca („Steaua României”) și prin care , mai ales, s-a anulat plata tributului către Poarta Otomana, suma respectivă fiind pusă la dispoziția Ministerului de Război.
*La 10 mai 1881 Principele Carol era încoronat pe dealul Mitropoliei, punându-i-se pe cap coroana de Rege al României. Cel mai important omagiu adus Armatei Române rămâne gestul lui Carol I. Pentru ceremonia sa de încoronare că rege al României, el nu a dorit una din aur sau alte metale prețioase, ci din oțelul de tun…al unui tun turcesc care a fost capturat la Grivița, pe 30 august 1877.
De atunci, Coroana de Oțel a fost purtată de Regele Ferdinand I, în momentul Marii Uniri, dar și de către Regele Mihai, la a doua sa încoronare, pe 6 septembrie 1940.



Foto: Jecinci colorization, Revista IR.