fbpx
luni, aprilie 22, 2024

Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită de școala Primo Passo printr-un spectacol cu dansuri internaționale și tradiționale românești

Trebuie citit

Peste 100 de dansatori ai Școlii de Dans și Artă Primo Passo – din care face parte și Grupul Vatra, secția dedicată studiului dansului tradițional românesc – au marcat Ziua Internațională a Dansului printr-un spectacol presărat cu peste 20 de coregrafii.

Din 1982, în întreaga lume se celebrează Ziua Dansului la 29 aprilie, dată ce coincide cu ziua de naştere a coregrafului francez Jean Georges Noverre, creatorul baletului modern şi promotorul dansului că artă independentă, născut la 29 aprilie 1727.

Dansul este o formă complexă de expresie artistică, ce depăşeşte frontierele politice, culturale şi etnice, iar manifestările de Ziua Dansului includ spectacole speciale, cursuri deschise publicului, repetiţii publice, spectacole de stradă cu scopul de a încuraja practicarea acestuia în lume, dincolo de bariere etnice, politice sau culturale.

Potrivit acestei tradiţii, în acest an în care Ziua internaţională a Dansului a ajuns la ediţia cu numărul 41, Școala  de Artă și Dans Primo Passo a celebrat frumuseţea universală şi diversitatea artei dansului cu un program deosebit, susținut în Parcul Aurelio Paccei din Torino și organizat în colaborare cu Primăria Circumscripției 6 din Torino.

Instructoarea Manuella Bellodi a adus în față publicului torinez dansuri orientale, iar Giulia a energizat publicul cu ritmuri moderne, pe ghetele magice de Kangoo Jumps. 

Profesoara Sofia Zaynetdinova a etalat grazia balerinelor mici ale Școlii Primo Passo, tribut Zilei Mondiale ale Dansului, și a purtat publicul într-o călătorie internațională, pentru că Grupul Elle și Ansamblul Vatra au dansat pe ritmuri cazace, pe ritmuri berlineze, pe ritmuri armene, slave, italiene și chinezești. 

Instructorul Oscar Turcios a încălzit atmosfera cu o coregrafie latino-americana, care, de asemenea, a încântat publicul și a stârnit ropote de aplauze.

Instructorul Marco Cucinotta a adus în parcul torinez tangoul argentin cu o demonstrație spectaculoasă. 

Bucuria zilei a fost prelungită cu Baby Folk, grupul celor mai mici dansatori de la Grupul Vatra ( din cadrul ASD Primo Passo), pe ritmuri românești, dar și de elevii Ansamblului artistic de copii, Ansamblul Mugurel.

Instructorul și directorul școlii Primo Passo, Iurie Raileanu este cel care semnează coregrafiile Ansamblurilor Vatra, Vatra Junior, Strămoșeasca și Veselia, grupuri ce, în după-amiaza zilei din 29 aprilie 2023, au evoluat, purtând jocul românesc popular la Torino, prinos sărbătorii, dar mai ales țărilor de unde provin dansatorii, amume România și Republica Moldova. 

Evenimentul a fost prezentat de jurnalista Luiza Diculescu, PR al Școlii Primo Passo și, implicit, al școlii Grupul Vatra.

Autoritățile au salutat publicul și elevii școlii, prin cuvântul coordonatorului pentru Cultură din cadrul Circumscripției 6, Alessandro Sciretti. 

Scopul evenimentelor organizate cu acest prilej este acela de a-i reuni pe toţi iubitorii dansului, precum și de a promova beneficiile acestei discipline.

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente