fbpx
2.2 C
Province of Turin
miercuri, decembrie 6, 2023
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Ziua internaţională a fericirii („International Day of Happiness”)

Trebuie citit

Pe 28 iunie 2012, Adunarea Generală a ONU a stabilit ca Ziua Internațională a Fericirii să fie sărbătorită pe 20 martie, prin Rezoluția 66/281.

De Ziua Fericirii

Născută din dorința ONU ca guvernele să ia în considerare starea de bine a cetățenilor, și să nu își mai concentreze eforturile doar pe creșterea economică, Ziua Fericirii, se celebrează, pe 20 martie, din 2012, în toată lumea, pentru a inspira, a mobiliza și a promova mișcarea fericirii globale.

Dar ce este fericirea? Care-i secretul sau mirajul ei, de fapt?

E dificil de spus ce-i fericirea…

Genialul Albert Einstein considera fericirea ca fiind o viață liniștită, modestă, iar sociologul Zygmunt Bauman credea că-i depășirea greutăților, a dificultăților.

Psihologii cred că este emoția temporară pe care o simțim când suntem bine, sau că este seninătatea pe care o aduc realizările materiale, poate pentru că acestea durează în timp.

Orice-ar fi însă, fericirea, nu este un dar care pică în cale cuiva, sau doar unora mai norocoși, ci o stare a sufletului care poate fi învățată, ori mai bine spus, ar trebui să fie cultivată, învățată…

Fericiți, așadar, devenim! Trebuie doar să ne străduim pentru a atinge această stare. Oricine poate fi fericit, chiar și cine se simte ultima roată de la căruță, sau cel căruia i se pare că nu-i merge bine deloc…

Fericirea este ereditară?

Hmmm, într-un fel, da.

Ceva, ceva primim din zestrea genetică, anume unele trăsături ale personalității noastre, cele care favorizează temperamentul extrovertit.

Studiile sunt, însă, de părere că aportul ADN-ului la fericire se oprește undeva pe la 40 %, iar restul se face prin alegeri personale, prin atitudine mentală.

Trebuie să înveți să vezi paharul ca pe jumătate plin, adevărata cheie a fericirii.

Ești în căutarea fericirii?
 „Pentru a face acest lucru, însă, trebuie să încetinești, să-ți iei timp și spațiu pentru tine: puțini fac, totuși este primul pas real către fericire”,e de parere  Andrea Fianco, președintele Societății Italiene de Psihologie Pozitivă. 
La urma urmei, o viață fericită nu este un fel de nirvana în care totul decurge fără probleme: «Obstacolele sunt utile, ne îndeamnă să punem în joc cele mai bune resurse», subliniază Fianco. 
„A fi fericit înseamnă a fi conștient că trebuie să treci prin faze negative: acestea fac să intervină partea noastră puternică, vitală, pentru a scăpa apoi de a trăi din plin momentele frumoase”. 
Poate că, atunci, Bauman avea dreptate: cea mai durabilă fericire este cea care vine după depășirea adversității, când poți spune în sfârșit „am făcut-o”.
Tema din acest an, pentru a sărbători aniversarea, apare ca răspuns la pandemia de Covid-19 cu cuvintele „Stai calm! Fii înțelept! Fii drăgut!"  
Tema a fost lansată de Action for Happiness, o mișcare non-profit formată din oameni din 160 de țări care coordonează campania pentru a sărbători ziua.
În timp ce ne confruntăm cu o criză globală în curs de desfășurare, Ziua Internațională a Fericirii din acest an este o oportunitate pentru soluții pozitive și înălțătoare pentru a avea grijă de noi înșine și unii de alții. 
Prin intermediul temei, Action for Happiness sugerează în mod specific:

Păstraţi-vă calmul! 
Sunt multe lucruri dincolo de controlul nostru. Să ne amintim să respirăm și să ne concentrăm pe ceea ce contează cu adevărat, astfel încât să putem răspunde constructiv.
Fiți înțelepți! 
A face alegeri înțelepte îi ajută pe toată lumea. Să alegem să facem acțiuni pozitive care ne susțin bunăstarea și îi ajută pe alții să facă același lucru.
Fiti drăguți!
Suntem cu toții în aceeași barcă, chiar și atunci când suntem forțați să ne despărțim. Rămânem legătura și încercăm să-i ajutăm pe alții care au nevoie.
sursa: ONUItalia.it 
Photocredit: 
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente