fbpx
marți, aprilie 23, 2024

Ziua internațională a limbii materne – 21 februarie

Trebuie citit

Marcată anual, la 21 februarie, Ziua internaţională a limbii materne un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică pe întreg mapamondul.

Proclamată în cadrul Conferinţei Generale a UNESCO din 17 noiembrie 1999 , ZLM -Ziua Limbii Materne a fost celebrată pentru prima dată de Organizaţia Naţiunilor Unite în anul 2000,  cand toate statele membre ale ONU s-au angajat să contribuie intens la protecţia diversităţilor culturale prin promovarea limbilor materne ca formă de comunicare, şi interacţiune între popoare.

Astfel,mai tarziu, Adunarea Generală a ONU, prin rezoluţia de la data de 16 mai 2007, a invitat toate statele membre „să promoveze conservarea şi protecţia tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii”, proclamand chiar anul 2008 ca ”Anul Internaţional al limbilor”, cu acelasi scop, acela de a pentru a promova unitatea în diversitate şi înţelegerea internaţională, prin multilingvism şi multiculturalism.

Data aleasă pentru a marca acest eveniment amintește de demonstrațiile  studenților din Dhaka pentru recunoașterea limbii lor materne „bangla” ca una din  limbile oficiale ale Pakistanului de atunci, când au fost împușcați de către forțele de poliție, la 21 februarie 1952.  

Limba maternă este un puternic instrument de conservare a patrimoniului cultural mondial, fie material, fie imaterial , dar și un factor important în dezvoltarea procesului definitoriu al perpetuării identității fiecărei minorități naționale. 

Shaheed Minar din Dhaka, Bangladesh. Monumentul din Dhaka a fost înființat pentru a comemora pe cei uciși în timpul demonstrațiilor Mișcării în limba bengaleză din 1952.

Fotografie a demonstrațiilor Mișcării în limba bengaleză din 1952.

Illustration for “What Makes Us Human”. © Anna Forlati, via www.unesco.org

- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente