fbpx
15.8 C
Province of Turin
sâmbătă, iunie 22, 2024
INSPIRAȚIE ROMÂNEASCĂ

Ziua Națională a României sărbătorită la Roma

Trebuie citit

Ambasada României în Italia a sărbătorit, la 27 noiembrie 2023, Ziua Națională a României și aniversarea a 15 ani de la semnarea Declarației comune privind Parteneriatul Strategic Consolidat dintre România și Italia și a 150 de ani de la înființarea primei Agenții diplomatice a României la Roma, printr-un concert extraordinar susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București la Auditorium Parco della Musica, unul dintre cele mai prestigioase centre culturale din Europa.

COMUNICAT DE PRESĂ:

Orchestra formată din 90 de muzicieni români, sub bagheta dirijorului Leo Hussain, avându-l ca solist pe Andrei Ioniță la violoncel, a urcat pe scena Sălii Sinopoli pentru a interpreta capodopere ale muzicii clasice românești și internaționale, în prezența a peste o mie de persoane – reprezentanți ai autorităților italiene – Președinția Republicii Italiene, Guvernul italian, Parlamentul italian – ai mediului de afaceri, politic și cultural, membri ai corpului diplomatic și consular acreditat la Roma, precum și membri ai comunității românești din Italia.

Cu această ocazie, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București a marcat 155 de ani de la primul concert al Societății Filarmonice Române, fundamentul a ceea ce astăzi reprezintă Filarmonica „George Enescu“ și 135 de ani de la inaugurarea Ateneului Român.

Celebrarea relațiilor bilaterale excelente și perspectivele dezvoltării Parteneriatului strategic dintre România și Italia, inclusiv în context european și aliat, s-au aflat în centrul discursului ambasadorului României în Italia, Gabriela Dancău, care a subliniat necesitatea consolidării relației bilaterale și a solidarității europene pe toate palierele, în special într-o lume marcată de provocări economice, dar mai ales de securitate. „Cultura unește și rămâne un simbol al aspirației constante a umanității către un nivel superior, cel al conviețuirii paşnice” a precizat ambasadorul român.

Marin Cazacu, managerul general al Filarmonicii „George Enescu” a exprimat bucuria de a se afla la Roma cu ocazia celor două momente aniversare, al orchestrei, respectiv al clădirii Ateneului Român, marcând totodată sărbătorirea Zilei Naționale a României.

Mulțumim partenerilor evenimentului, Asociația Artă și Tradiție din București, reprezentată de Cristina Liberis, și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, actriței și cântăreței Ramona Bădescu, prezentatoarea evenimentului, precum și sponsorilor Ducati Energia, Banca Transilvania, Carrefour Deschidem Vinul Românesc, Transgaz, Pirelli, Intesa SanPaolo, DIGI, Ansaldo Energia, Aeroitalia, Rheinmetall, Rossetto și Digital World Printing. Mulțumim Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, reprezentat de secretarul de stat Aurel Simion, și celor 19 companii românești care au furnizat produse tradiționale în cadrul recepției. Mulțumiri reprezentanților Aayalex, Quality Natural și All Nuts pentru prezența în cadrul evenimentului.

Pentru al doilea an consecutiv, oaspeții italieni și străini au avut parte de o prezentare a unei selecții de vinuri românești susținută de Marinela Ardelean, expert în vinuri și promotor al campaniei Deschidem Vinul Românesc, un program Carrefour România care are misiunea de a sprijini industria vinului românesc și de a pune România pe harta internațională a vinului.

De asemenea, oaspeții au putut admira expoziția „Muzica de cameră a lui George Enescu. Lucrări fără număr de opus”, realizată de Muzeul Național George Enescu din București.

Ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

- Publicitate-spot_img

Știri recente